10 November 2016

Call of Duty: Battlefield of Gears of Andromeda of Titanfall


Katsokaa oheista kuvaa. Mistä pelistä se on? Onko se Titanfall 2:sta? Call of Duty: Infinite Warfaresta? Gears of War 4:stä? Vai jostakin muusta loppuvuoden hittipelistä? Ei, vaan se on joskus ensi vuonna julkaistavasta Mass Effect: Andromedasta. Pointti on siinä, että se näyttää samalta kuin mikä tahansa nykypeli. Ei enää mitään tyyliä tai omaleimaisuutta.

Mass Effect 2 ja 3 tulivat juuri taaksepäinyhteensopiviksi Xbox Onelle, joten koko trilogia on nyt koettavissa uudelleen. Katselinpa juuri näitä pelejä ja ajattelin, kuinka hiton hienoja ne yhä ovat. Vaikka Mass Effect 2 on omasta mielestäni trilogian teknis-taiteellinen huippu, niin Mass Effect oli jotain aivan poikkeuksellista ilmestyessään lopuvuodesta 2007. Koko sen tuotantosuunnittelu on niin elokuvamaista enkä tarkoita jotakin nykypelien kaltaista loputonta välinäytösvirtaa. Lavastus, valaistus, puvustus, koko ilmiasu noudattelee elokuvien lakeja. Välinäytökset eivät nekään ole pelkkää passiivista katsomista kuten vaikkapa Uncharted-sarjassa (etenkin 4:ssä, jossa välinäytöksiä riittää kahdeksan tunnin edestä) vaan niihin osallistutaan roolipelaamalla Shepardia.

Mass Effect 3 yritti visuaalisesti jo liikaa pilkkomalla pelialueita pienemmäksi, jotta niihin saatiin sovitettua "näyttävämpää" grafiikkaa. Kun pelasin kolmosta sen ilmestyttyä, tuli sellainen tunne kuin elokuvasarjan pääkuvaaja olisi vaihdettu astetta tylsempään, minkä johdosta pelin ilme ei puhutellut enää samalla tavalla. Mutta ei sekään ole mitään verrattuna Mass Effect: Andromedaan, josta hiljattain julkaistut kuvat näyttävät kovin tutuilta. Siis kuin mistä tahansa nykyisestä ison budjetin kyberräiskinnästä. Jos jokin leimaa nykyisen konsolisukupolven pelejä, niin se, että ne kaikki näyttävät aivan samalta.

English summary: Mass Effect: Andromeda looks like Titanfall 2, Call of Duty: Infinite Warfare or any other hit game of today. Gone is the distinctive cinematic looks of the original Mass Effect trilogy in favor of current gen window dressing.

//Planeteer P

No comments: