5 August 2017

Synkkä, synkempi, toivo

Mass Effect: Andromeda on sydämellinen ja toverillinen, Watch_Dogs 2 positiivinen ja värikäs ja Horizon: Zero Dawnissa ihmiset ovat puhtaita ja kauniita (siis hyvikset), Aloy pyyteettömän hyväsydäminen ja synnitön, ja maailma kaunis. Voisiko olla niin, että isojen pelien kyynisyys alkaa väistyä valoisempien arvojen tieltä?


Toki jokaisessa mainitussa pelissä on pimeä puolensa, mutta sankarit ja arvomaailma ovat niissä hyviä eivätkä protagonistit vello harmaan alueella tietämättä itsekään, mitä olisivat ja haluaisivat. Andromedan pahis Archon oli itseselitteisesti paha ilman mitään hyvää. Toisaalta sellainen pahis on tylsä, mutta se olisi ollut rasittavaa, jos Archon kauheine ajatuksineen olisi aiheuttanut pelaajalle moraalista krapulaa. Watch_Dogs 2:n Marcus ja kumppanit ovat ihania ihmisiä. Ehkä he ovat sopeutumattomia valtaapitävien yhteiskuntaan, mutta kavereiden hyvä huumori auttaa heitä selviytymään eikä tarinan pahiskaan halua ketään heistä hengiltä.


Olisiko tosiaan niin, että kyynisyys ja ahdistus jää enää itä-Eurooppalaisten, itsensä nurkkaan maalanneiden oikeistosynkistelijoiden helmasynniksi? Jokaista Withcer 3:n kaltaista matalaotsaista peliä kohden tarvitaan Horizon: Zero Dawnin kaltaisia elämyksiä, joissa sydän on paikallaan eikä sitä kaiveta rinnasta. Toki horisontissa siintää Cyberpunk 2099:ä ja uutta Metroa, mutta jotenkin tuntuu siltä - tai ainakin toivon niin - että niiden masentavat maailmat ovat jäämässä isossa kuvassa sivuosaan. Maailmassa, jossa elämme, tarvitaan nyt positiivisia ajatuksia, jotta olisi edes toivoa muuttaa sitä sen sijasta, että viihteessä koko ajan muistutetaan, kuinka mätä maailmamme oikesti on. Eikä kenellään ole silloin hauskaa.


English summary: Does the games like Mass Effect: Andromeda, Watch_Dogs 2 and Horizon: Zero Dawn pave a way for more positivie values in games? Despite of their necessary dark tones, all these games emphasize warmth of heart, camaraderie and hope above anything else. We really need those values in today's world.

//planeteer J

No comments: